Case

MAN LÄR SIG ALLTID NÅGOT NYTT

Min resa som reparationsbyggnadsplanerare

Jag började arbeta som reparationsbyggnadsplanerare på Byggföretaget XYZ i början av januari 2014. Jag var då 28 år och hade begränsad erfarenhet av arbetslivet.

Under den första arbetsdagen fick jag en introduktion till företaget. Jag började bekanta mig med kollegor, de dokument och system som användes, samt de olika arbetssätten. Det tog ungefär sex månader innan jag hade en fullständig bild av branschen och förståelse för arbetets olika delar. Jag fick lära mig hur projekt planeras och hur man presenterar planer för kunder, exempelvis fastighetsbolag. Inledningsvis arbetade jag mest med att assistera i pågående projekt. Min chef, Peter Olsson, granskade allt jag gjorde innan resultaten skickades vidare till kunderna.

Efter ett tag fick jag möjlighet att leda mitt första egna projekt.


Utmaningar som ny i branschen

Som ny i yrket mötte jag många utmaningar. Det var speciellt nervöst att besöka byggarbetsplatser där entreprenörer ofta testade mina kunskaper. I början förstod jag inte alltid vad som efterfrågades, vilket ledde till att jag ibland behövde rådfråga erfarna kollegor innan jag kunde återkoppla till entreprenörerna. Det stödet var ovärderligt.

En vanlig utmaning har varit att hantera situationer där projektet inte gått enligt plan. Det kan skapa frustration hos alla inblandade är planerare, entreprenörer, kontrollanter och beställare. Men med tiden har jag blivit bättre på att hantera sådana situationer och bemöta de olika krav som ställs.

Att axla rollen som expert har varit en process. Det kräver både erfarenhet och självförtroende att kunna presentera planer och förslag på ett trovärdigt sätt inför större fastighetsbolag. När allt faller på plats och jag har kontroll över projektets framsteg, känns det verkligen tillfredsställande att kunna dela den informationen med andra.


Från IT till byggteknik

Innan jag utbildade mig inom byggteknik studerade jag informationsteknik under två år. Mitt intresse för datorer gjorde att jag enkelt kom in på utbildningen, men jag kände att jag inte riktigt hittade rätt. Under utbildningen drogs jag istället mot byggrelaterade kurser, vilket ledde mig vidare. Som barn var jag fascinerad av byggande och ritade ofta kartor och system. Nu utgör ritandet en central del av mitt arbete.

Även om jag inte fortsatte med informationsteknik har mina IT-kunskaper varit till stor nytta. När jag började på företaget XYZ upptäckte jag snabbt att företaget hade behov av bredare IT-kompetens. Det ledde till att jag fick hjälpa till med allt från enklare problem med kontorsprogram till att koda om företagets hemsida.

Trots att jag uppskattat möjligheten att bidra med min IT-kunskap har jag alltid strävat efter att bli erkänd som byggingenjör, snarare än som IT-support. Det är byggteknik som är min passion och det är där jag vill utvecklas.


Vägen till trygghet i rollen

Efter två år på Byggföretaget XYZ känner jag mig nu som en viktig del av teamet. Att få ta ansvar för projekt från början till slut har varit avgörande för min utveckling. Det har hjälpt mig att bygga både kompetens och självförtroende.

Mitt nästa stora projekt blir att planera ett stambyte. Stambyten är både utmanande och spännande eftersom de kräver noggrann planering och tät dialog med kunder. Frågorna kan vara många och detaljerade, men det är en del av jobbet som jag uppskattar är att hitta lösningar som fungerar för alla parter.

Jag känner att jag är på väg att forma en yrkesroll som jag trivs med.


Reflektioner från ledningen

Min chef, Peter Olsson, var den som rekryterade mig till Byggföretaget XYZ. Han har alltid betonat vikten av att stötta unga medarbetare i början av deras karriär. Genom att erbjuda stöd och möjligheter kan företag hjälpa nya talanger att snabbt bli en del av verksamheten och bidra till företagets framgång.


Fem styrkor hos unga medarbetare

  1. De har en vilja att utvecklas och utforska nya idéer.
  2. De är öppna och ofärgade av rutiner, vilket gör att de kan bidra med nya perspektiv.
  3. De har ofta starka IT-kunskaper som kan effektivisera arbetet.
  4. De vågar ställa frågor och utmana etablerade arbetssätt.
  5. De tillför energi, nyfikenhet och ett modernt tankesätt till arbetsplatsen.på är